Lussekater - Traditionele saffraanbroodjes

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 30 minuten Minder dan 30 minuten
PORTIES
+10 +10
Lussekater - Traditionele saffraanbroodjes
Deze traditionele Zweedse saffraan broodjes hebben verschillende benamingen: lussekatt, lussebulle, saffranskruse, dyvelkatter, enz. en werden zo genoemd omdat ze op een kattenstaart lijken. Ze worden meestal rond Kerstmis gegeten en worden vooral geassocieerd met 13 december, het feest van Santa Lucia. Ze zijn meestal gevormd als een "S" met gekrulde uiteinden en een rozijn in het midden van elke krul.
INGREDIЁNTEN
  • Brood & Granen
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 125 ml volle melk
  • 50 g ongezouten boter
  • 7 g instant gist
  • 0,5 g saffraan
  • 60 g kwark
  • 90 g basterdsuiker
  • Een snuifje zout
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 1 ei, lichtjes geklutst
  • 24 rozijnen
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm in een pannetje de melk rustig op en laat de boter erin smelten.
  • 2
    Voeg de gist aan de lauwe melk met boter toe en roer om de gist op te lossen. Stamp de saffraan fijn in een vijzel en voeg hem toe aan de vloeistof om op te lossen. Eenmaal opgelost, voeg de kwark, de suiker en het zout toe en roer goed.
  • 3
    Doe de bloem erbij en kneed het deeg tot het niet langer aan de kom of het werkvlak kleeft, naargelang je het met de hand of in de machine kneedt. Kneed gedurende ongeveer 10 minuten tot er een zacht, glad deeg ontstaat (let op dat je niet teveel bloem toevoegt, dat maakt de broodjes droger).
  • 4
    Laat het deeg rijzen in een kom afgedekt met een vochtige doek, gedurende ongeveer 45 minuten.
  • 5
    Breng het deeg over op een bebloemd werkvlak, bewerk het even en verdeel het dan in 12 stukken. Rol elk stuk in worsten van 30 cm lang en maak broodjes in de vorm van een "S" door het ene uiteinde naar het midden te rollen en hetzelfde te doen met de andere helft van de worst.
  • 6
    Plaats ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het deeg nog eens 45 minuten rijzen. Warm de oven voor op 225 °C/200 °C heteluchtoven/ gasoven stand 7.
  • 7
    Strijk de broodjes voorzichtig in met het licht geklutste ei en druk in het midden van iedere krul een rozijn. Bak in het midden van de oven gedurende 7 à 10 minuten tot ze goudbruin zien.
 
Tracht niet teveel bloem toe te voegen als je kneedt want dan krijg je een stijf deeg. Indien het deeg nog wat blijft plakken en niet loskomt van de kom na 10 minuten kneden, bestuif nogmaals lichtjes met bloem en kneed tot het deeg glad is en een bol vormt.
 
 
Le Creuset