Focaccia

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Minder dan 2 uur Minder dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Focaccia
Dit Italiaans platbrood is qua stijl en textuur vergelijkbaar met pizza. Makkelijk te maken, smaakt overheerlijk en is een absolute publiekslieveling. Besprenkel voor het opdienen met olijfolie en breng op smaak met een royale hoeveelheid zeezout.
INGREDIЁNTEN
  • Bloem
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

VOOR HET DEEG
  • 350 g (625 ml) bloem (+ extra om te kneden)
  • 10 ml zout
  • 2 ml suiker
  • 30 ml olijfolie
  • 10 gram instant gist
  • 300 ml lauw water
TOPPINGS:
  • Olijfolie
  • Zeezout
  • Groenten en kruiden (bijv. ui, paprika, kruiden, knoflook, olijven etc.)
  • Bereidingswijze

  • 1
    Doe de bloem, het zout, de suiker, de olijfolie en de gist in de kom van een elektrische mixer. Mix met een deeghaak. Voeg voldoende lauw water toe om een zacht, ruig deeg te maken.
  • 2
    Kneed het deeg minimaal 10 minuten lang tot het glad en zacht is (niet droog en strak). Dek af met een vochtige doek en laat op een warme plaats staan tot het deeg in volume is verdubbeld. Dit duurt ongeveer 45-60 minuten.
  • 3
    Bestrijk de bodem en randen van de Le Creuset Broodpan met boter.
  • 4
    Rol het deeg uit en zorg ervoor dat alle lucht eruit is geduwd.
  • 5
    Druk het deeg in de bodem van de Broodpan. Buig de vingers lichtjes en druk ze stevig over het oppervlak van het deeg om met regelmatige tussenpozen inkepingen te vormen. Bestrijk het oppervlak royaal met olijfolie en besprenkel met zeezout. Garneer met groenten en kruiden.
  • 6
    Dek af met het deksel en laat op een warme plaats rijzen tot het weer in volume verdubbeld is. Dit zou ongeveer 20 minuten moeten duren.
  • 7
    Verwarm de oven voor op 250 °C (230 °C hetelucht).
  • 8
    Verlaag de temperatuur van de oven tot 200 °C (180 °C hetelucht) en plaats de Broodpan erin om te bakken. Bak gedurende 20 minuten, verwijder dan het deksel en laat nog eens 20 minuten zonder deksel bakken totdat de korst goudbruin is.