Moussaka met Lam en Zoete Aardappel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Binnen 30 minuten Binnen 30 minuten
BEREIDINGSTIJD
Minder dan 1 uur Minder dan 1 uur
PORTIES
6-8 6-8
Moussaka met Lam en Zoete Aardappel
Een fantastische familieschotel uit de Griekse eilanden. Deze traditionele maaltijd bestaat uit royale lagen geroosterde aubergines, lamsgehakt op smaak gebracht met een wonderlijke mix van aromatische kruiden, schijfjes aardappel en tot slot een romige bechamelsaus die tot een goudbruine korst gebakken wordt. Ons recept wijkt lichtjes af van het origineel door het gebruik van zoete aardappelen in plaats van gewone aardappelen. Die zijn sneller gaar en voegen een aangename zoete toets toe aan het gerecht.
INGREDIЁNTEN
  • Vlees
VOOR DIT RECEPT GEBRUIKEN WIJ HET LIEFST
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

  • 1 el olie om te bakken
  • 1 grote rode ui, versnipperd
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 kg lamsgehakt
  • 1 el gedroogde gemengde kruiden
  • 1 kl gemalen kaneel
  • 1 el gerookte paprika
  • 1 kl milde kerrie
  • 1 kl gemalen komijn
  • 2 el tomatenchutney
  • 400 g tomatenblokjes in blik
  • 400 g zoete aardappel, dun gesneden in de lengte in sneetjes van 1/2 cm
  • 400 g aubergine, dun gesneden in de lengte in sneetjes van 1/2 cm
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
VOOR DE BECHAMELSAUS:
  • 100 g gezouten boter
  • 100 g bloem
  • 800 ml melk
  • 2 kl gemalen nootmuskaat
  • 1 ei
  • Zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 50 g cheddar, geraspt
  • Bereidingswijze

  • 1
    Zet de braadslee op het fornuis op middelhoog vuur, voeg de olie toe en warm langzaam op. Voeg de ui toe en bak gedurende 5 minuten tot hij zacht wordt. Voeg nu de knoflook toe aan de pan en bak nog een minuut langer.
  • 2
    Doe het gehakt in de pan en bak tot het bruin ziet. Gebruik een spatel om het rul te bakken. Voeg de kruiden, het kaneel, de paprika, de kerrie en de komijn toe en roer door het gehakt. Roer er dan de tomatenchutney onder.
  • 3
    Voeg er de gehakte tomaten bij en eenmaal alles gemengd is, vul het lege tomatenblik met water en giet bij de bereiding. Roer alle ingrediënten door elkaar en laat op middelhoog vuur sudderen gedurende 30 minuten tot het vocht gereduceerd is en er een dikke gehaktsaus overblijft.
  • 4
    Doe ondertussen de schijfjes zoete aardappel in kokend water met zout en kook gedurende 5 minuten tot ze lichtjes gaar zijn. Giet af en reserveer.
  • 5
    Leg de gesneden aubergines in een braadslee en besprenkel met wat olie. Zet ze onder een warme grill tot ze beginnen te schroeien. Reserveer met de aardappelen tot je klaar bent om alles samen te stellen.
  • 6
    Maak tot slot de bechamelsaus. Maak eerst een roux door de boter te smelten in een steelpan met dikke bodem. Voeg de bloem toe en meng grondig. Laat de roux op middelhoog vuur gedurende 2 minuten koken terwijl je blijft roeren.
  • 7
    Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren om een gladde, glanzende saus te bekomen terwijl de roux de vloeistof absorbeert. Eenmaal alle melk verwerkt is, strooi er de nootmuskaat bij, neem de saus van het vuur en roer er een ei door. Kruid met peper en zout.
  • 8
    Om de moussaka samen te stellen, strijk het gehakt gelijkmatig uit over de bodem van de braadslede. Voeg eerst een laag gegrilde aubergines toe en dan een laag zoete aardappelschijfjes. Giet tot slot de saus in de braadslee en werk af met de geraspte kaas. Bak in de oven gedurende 35 à 40 minuten tot de bovenste laag goudbruin en krokant is.
  • 9
    Eenmaal klaar, haal de moussaka uit de oven, laat 5 minuten rusten zodat hij zich zet. Serveer met een verse Griekse salade.
 
Als je geen zoete aardappelen heb, gebruik gewone aardappelen en blancheer ze 3 à 5 minuten langer.
Voor zij die geen lamsvlees lusten, dit recept kan met eender welk gehakt bereid worden. Hoewel het niet traditioneel is, kan je ook varkens-, kippen- of rundsgehakt gebruiken.
 
 
Le Creuset