Marmercake met caramel en chocolade ganache

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 1 uur Meer dan 1 uur
BEREIDINGSTIJD
Binnen 2 uur Binnen 2 uur
PORTIES
8 8
Marmercake met caramel en chocolade ganache
Deze versie van de marmercake is lichtjes verschillend maar even heerlijk. De zoute karamel vervangt de vanille waardoor de cake een zoetere, intense karamelsmaak krijgt. Afgewerkt met een eenvoudige chocolade ganache is hij perfect voor het goûter (in Frankrijk het tussendoortje of vieruurtje).
INGREDIЁNTEN
  • Bloem
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de marmercake:
  • 5 eieren
  • 125 g fijne suiker
  • 125 g gezouten boter, gesmolten
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 125 g pure chocolade, gesmolten
  • 1 tl karamelextract
  • 1 snuifje zout
Voor de chocolade ganache:
  • 200 g pure chocolade
  • 90 g slagroom
  • 40 g gezouten boter
  • Een snuifje zout, naar smaak
Om in te vetten:
  • 20 g boter
  • 2 el bloem
  • Bereidingswijze

  • 1
    Begin met de marmercake: scheid het eigeel van het eiwit in twee aparte kommen. Voeg de suiker bij het eigeel en klop gedurende enkele minuten tot het mengsel lichter wordt. Voeg dan de gesmolten boter toe en meng tot slot de bloem en het bakpoeder erbij.
  • 2
    Verdeel het beslag in twee kommen, voeg in de ene kom de gesmolten chocolade toe en in de andere kom het karamelextract. Meng beide beslagen tot een geheel.
  • 3
    Warm de oven voor op 200 °C/ 180 °C heteluchtoven/ gasoven stand 6.
  • 4
    Werk het beslag af door een snuifje zout toe te voegen aan de eiwitten en ze gedurende 5 minuten op te koppen met een elektrische klopper (het eiwit is goed als de kom onderste boven gehouden kan worden). Verdeel de eiwitten voorzichtig in twee en schep ze zachtjes door de twee beslagen met behulp van een spatel.
  • 5
    Vet de binnenkant van een ronde springvorm van 20 cm in en bestuif met wat bloem. Giet ½ kopje chocoladedeeg en dan ½ kopje karameldeeg in de vorm en wissel af om een contrast te maken. Gebruik een cocktailprikker om met cirkelvormige bewegingen een marmereffect te creëren. Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak deze in gedurende 35-40 minuten gaar.
  • 6
    Maak de ganache: hak de chocolade in stukken met een mes en plaats in een glazen kom.
  • 7
    Breng in een steelpan de slagroom aan de kook op middelmatig vuur. Wanneer de room kookt, giet hem over de chocolade en zorg ervoor dat alles bedekt is. Laat gedurende 1 minuut staan en meng dan zachtjes met een spatel. Werk de ganache af door de boter erdoor te mengen. Roer tot het mengsel glanzend en dik is.
  • 8
    Haal de marmercak uit de vorm en laat deze afkoelen. De cake moet helemaal afgekoeld zijn voordat de de ganache toegevoegd kan worden. Verdeel een flinke portie ganache over de cake en Bon Appétit!
 
Maak het recept makkelijker door de ganache weg te laten. De marmercake is uit zichzelf vochtig genoeg en vol smaak.
Dien de cake eens met wat karamelsaus op, voor een super decadent dessert.
 
 
Le Creuset