Geroosterde tomatensoep met makreel

MOEILIJKHEIDSGRAAD
Gemiddeld Gemiddeld
VOORBEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
BEREIDINGSTIJD
Meer dan 2 uur Meer dan 2 uur
PORTIES
4 4
Geroosterde tomatensoep met makreel
Het is de tijd om de beste producten van het seizoen te bewaren, te fermenteren en in grote hoeveelheid te bereiden. Deze soep is gemaakt door zoete, rijpe tomaten te roosteren met knoflook, tijm en olijfolie. De puree is overheerlijk en kan in de vriezer bewaard worden voor de koudere wintermaanden.
INGREDIЁNTEN
  • Groenten
Ingrediёnten
Bereidingswijze

Ingrediёnten

Voor de soep:
  • 2,5 kg rijpe tomaten, een mix van zoete en minder zoete soorten, in twee gesneden
  • Een half bussel tijm
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en dik gesneden
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • Zout en versgemalen zwarte peper
Voor de pesto:
  • 30 g zonnebloempitten
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g belegen Cheddar of harde geitenkaas, geraspt
  • Een flinke snuif fijn zeezout
  • 1 hele handvol basilicum
  • 100 ml olijfolie extra vierge
Voor de makreel:
  • 2 verse makrelen gemiddelde grootte, gefileerd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 vers laurierblad, verscheurd
  • 1 teentje knoflook, geplet
  • 2 takjes tijm
  • Bereidingswijze

  • 1
    Warm de oven voor op 200 °C/ 180 °C heteluchtoven/ gasoven stand 6.
  • 2
    Plaats de in twee gesneden tomaten (hele grote kan je in vier snijden) met de snijkant naar boven in een ovenschaal die groot genoeg is om de tomaten naast elkaar te leggen. Strooi de tijmtakjes erover en de gesneden knoflook, giet er dan een scheutje olijfolie over en kruid goed met peper en zout.
  • 3
    Plaats de schaal in de oven en rooster de tomaten gedurende 45-60 minuten, of tot ze blaren krijgen aan de randen en bijna inzakken.
  • 4
    Haal uit de oven en laat enkele minuten afkoelen. Druk de tomaten door een grove zeef met behulp van de achterkant van een lepel om de rijke, dikke saus eruit te halen.
  • 5
    Gooi de overgebleven velletjes en pitten in de compostbak. Giet de tomatensoep in een braadpan en breng zachtjes aan de kook. Je kan de balans tussen zoet en zuur aanpassen met een scheutje ciderazijn of een of twee tl suiker. Proef de saus en breng op smaak met peper en zout. Is de soep te dun? Laat deze dan even sudderen om in te dikken.
  • 6
    Maak ondertussen de pesto. Plaats een droge pan met antiaanbaklaag op een laag tot middelmatig vuur. Voeg de zonnebloempitten toe en bak de zaden gedurende enkele minuten tot ze geroosterd en geurig zijn. Roer regelmatig. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • 7
    Plaats de afgekoelde, geroosterde zaden in een keukenmachine met de knoflook, de kaas en het zout en pulseer tot er een vrij fijne massa ontstaat. Voeg de basilicum toe en pulseer tot die goed gesneden is, voeg dan geleidelijk de olijfolie toe. De pesto is klaar wanneer alles een mooie, gelijkmatige textuur heeft. Controleer op smaak en schep de pesto in een kom.
  • 8
    Begin nu aan de makreel. Zet de pan met antiaanbaklaag terug op een middelmatig vuur. Voeg de olijfolie, het laurierblad, de tijm en het geplette teentje knoflook toe, twee smaken die prachtig samengaan met makreel!
  • 9
    Snij de filets in twee zodat er acht stukken ontstaan. Kruid de makreel lichtjes met peper en zout en plaats de stukken met het vel naar beneden in de pan. Bak gedurende 2-3 minuten, tot de filets bijna volledig gebakken zijn. Draai dan de vis om en zet het vuur af. De filets zullen nog verder garen in de resterende hitte van de pan.
  • 10
    Verdeel de soep over 4 grote, opgewarmde soepkommen. Voeg twee stukken vis toe aan iedere kom en schep er wat pesto bovenop. Werk af met enkele druppels van je beste olijfolie, een draai van de zwarte pepermolen en enkele kleine blaadjes basilicum als je die hebt. Bon Appétit